top of page

Göteborg

Stenpiren_Anders_Wester.jpg

Göteborg leverar

På Sveriges västra kust, där Göta älv möter havet,ligger staden Göteborg. Med sina nära sexhundratusen invånare är det Sveriges näst störstastad, efter huvudstaden Stockholm.

I och med närheten till havet utvecklades Göteborg som sjöfarts-och handelsstad under 1700-talet. Ett århundrade senare var det en etablerad industristad.På grund av en stor arbetskraftsinvandring från Storbritannien blev “Lilla London” ett smeknamnsom lever kvar än idag.

Skandinaviens största hamn är fortfarande belägen i Göteborg, menstaden har idag ett större och långt mer varierat utbud än dess hamn.

Om man letar efter efter evenemang och aktiviteterhar man hittat rätt. Sveriges mest besökta turistmål stavas Liseberg. Nöjesparken är fullspäckadmed åkattraktioner och arrangerar både konserter och teatrar. I staden finns även arenanUllevi där konserter och sportevenemang anordnas.

Arenans publikrekord hålls av Håkan Hellström, en av Göteborgs mest välkända artister och personligheter. Varje sommar anordnas en av Sveriges största musikfestivaler; Way Out West. Stora internationella artister blandas med mer okända talanger samt film, poesi och konst.

Festivalen äger rum i den populära parken Slottsskogen.I juli anländer varje år anländer tiotusenstals ungdomar från hela världen till stadenför att delta i världsungdomscupen i fotboll Gothia Cup.

Genom Göteborgs stadskärna löper Avenyn, ett nöjesstråk fullspäckat med restauranger, nattklubbar och museum. I utkanten av innerstadenligger området Haga, där populära kaféer och restauranger kantar de bilfria kullerstensgatorna.I många av stadens gamla arbetarkvarter finns numera ett stort utbud av kultur och en kreativ atmosfär.

Exempel på dessa är Gamlestaden, Kvillebäcken och Majorna. Här kan du shoppa på välkureradesecond-handaffärer och trendiga inredningsbutiker, eller varför inte slå dig ner meden öl på ett av alla mikrobryggerier belägna i staden? Är man inte intresserad av de mindre butikernafinns såklart även shoppingstråk och gallerior.

På Kungsgatan mitt i stan håller de storainternationella kedjorna till och i det gigantiska köpcentret Nordstan finns två hundra butikeratt välja mellan. I ett tidigare industriområde i Majorna ligger konsthallen Röda Sten.Röda Stens utställningar är främst centrerade kring modern konst och har blivit en kulturellsamlingspunkt för lokala entreprenörer.

För att kunna ta sig mellan de olika områdena finnsNordens största spårvagnssystem som dessutom är ett tydligt kännetecken för Göteborg.

Den omkringliggande västkusten anses av många vara en skärgårdsidyll och fylls av semestrande turister under sommaren. Västkusten kännetecknas av hav och klippor och de olika öarna skiljer sig åt i karaktär - från naturreservat med kajakpaddlingoch sälsafari, till öar med livligt nattliv, restauranger och musikevenemang.

 

bottom of page